FNUG - Forening af unge med GIGT

Lærerigt lokalarrangement i Hovedstaden

 FNUG inviterede psykolog Nanna Johannesen til at holde et oplæg for dets medlemmer om de problematikker, som unge med en kronisk diagnose går igennem.

ssLørdag d. 8. oktober mødtes 22 medlemmer af FNUG og deres pårørende til et lærerigt lokalarrangement i Valby. Deltagerne var i forskellige aldre med forskellige diagnoser, men alle var mødt op med et ønske om at få en bedre indsigt i de psykologiske processer, som vi gennemgår som menneske i arbejdet med sin diagnose.

Psykolog Nanna Johannesen havde stor fokus på smerter – akutte smerter og kroniske smerter, og hvad det medfører for patienten, de pårørende og samfundet. Vi oplever akutte smerter og kroniske smerter på to meget forskellige måder, og det har en stor betydning for vores mentale tilstand.

Udover smerter talte vi også meget om de følgevirkninger, som følger med smerter. Det kan være vrede, sorg/ked af det, bekymring, afmagt, frustration etc. Vi lavede en øvelse, hvor de pårørende skulle forlade rummet og forsøge at liste alle de følgevirkninger, som de kunne komme på. De resterende i lokalet gjorde det samme, og bagefter sammenlignede vi. Dette lærte os en del om, hvordan vores pårørende oplever os, når vi har smerter og reagerer på forskellige måder.

s

Mette Marie Nielsen deltog på lokalarrangementet, og hun siger herom:

“Det var ikke kun en øjenåbner for min kæreste, Emil, men også for mig selv! Han kunne relatere til de andre pårørende, og jeg selv kunne “bevise”, at det ikke kun er mig, der går i seng kl. 21.30. Efterfølgende har vi talt meget om arrangementet, og selvom jeg har haft gigt siden jeg var 3 år, var der mange nye informationer. Især forskellen på pludselig smerte og kronisk smerte tog jeg til mig. Det gik især op for mig, hvor anderledes kroniske smerter er, og at ingen af mine pårørende har prøvet, hvordan det føles.”

Deltagerne fik en meget spændende, hyggelig og lærerig eftermiddag, og alle kunne gå derfra en smule klogere på sig selv og sin diagnose.

Lokalkoordinatorerne for Hovedstaden og Sjælland mødes mandag d. 28. november og planlægger næste års lokalarrangementer. Hvis du har nogle ideer, ønsker eller spørgsmål, så tøv ikke med at skrive dem til Charlotte på: charlotte@fnug.dk