FNUG - Forening af unge med GIGT

 

Ferie & rejser

Selvom man har gigt, så kan man have ligeså stort behov, hvis ikke større, som andre mennesker for at komme på ferie. Gigten sætter måske nogle fysiske begrænsninger, men det kan der være råd for.

Togtur
Hvis du har et DSB Ledsagerkort kan du – inden for Danmarks grænser – få en ledsager gratis med på togturen eller du kan selv rejse for halv pris. Du kan søge om kortet ved at udfylde et skema, der kan rekvireres hos Danske Handicaporganisationer, hvor du også kan læse om regler og andre fordele ved kortet, såsom rabatter og gratis entréer til visse steder.

Pillepas Et pillepas eller en medicinattest er et dokument, som du ved visse typer af medicin skal medbringe, og som du kan vise til myndighederne i det Schengen-land, du rejser i. Pillepasset dokumenterer, at den medbragte medicin er til dit eget brug. Det er ikke alle slags medicin, der kræves pillepas til. Gigtmedicin kræver ingen pillepas, men det gør derimod medicin med euforiserende stoffer, som påvirker centralnervesystemet, eksempelvis sovemedicin og stærkt smertestillende.

Apotekerne udsteder pillepasset gratis. Efter udstedelsen er det gældende i 30 dage. Læse mere om pillepasset og søge på alle de former for medicin, hvor pillepas er påkrævet. Her kan du også læse hvilke lande, der er omfattet af Schengen-samarbejdet.

Flyvetur
Skal du op at flyve, kan man ved tilmelding af billetter bestille assistance til f.eks. at blive eskorteret ud til gaten i kørestol. Der skal oplyses, om man kan gå på trapper eller man ikke kan osv., hvis du er gangbesværet. Efter check-in henvender du dig til “speciel assitance counter” i lufthavnens terminal, der hjælper dig videre, hvis du f.eks. ikke er i stand til at gå de lange distancer gennem lufthavnen. Når du lander igen, bliver du hentet og bragt de rigtige steder hen. Hvis du har et DSB Ledsagerkort gives der rabatter til en hjælper ved indenrigsflyvning.

Vær opmærksom på, at biologisk medicin typisk skal opbevares nedkølet, og at lufthavns security ikke er begejstrede for kanyler i håndbagagen. Medbring en erklæring fra din læge om, at medicinen er livsnødvendig under rejsen, at den skal opbevares nedkølet og ikke må sepereres fra dig som rejsende. Det ville være katastrofalt, hvis din medicin ender på en fremmed destination. Fremvis den på forlangende i lufthavnen, men gør selv opmærksom på medicinen i security, så du ikke kan blive beskyldt for at ville smugle medicin. Et andet godt råd er at anmode luftfartselskabet om tilladelse til at medbringe ekstra håndbagage grundet køleboks til medicin.

Hvis du har indopereret en eller flere proteser af metal, kan det være en god idé at medbringe røntgenbilleder til flyveturen, så personalet i lufthavnen kan se, at det er ok, at metaldetektoren måske bibber, når du går igennem.

Kør-selv-ferie
En lettere rejseform, hvor du selv styrer tempoet. Med biologisk medicin i en elektronisk køleboks med fryse-elementer, der er tilsluttet et 12 V cigarstik, kan du effektivt køre et strækt på 10 timer uden fare for at temperaturen overstiger 10 grader. Ved overnatning på f.eks. hotel eller B&B sættes medicinen i minibaren, og fryse-elementerne kan genfryses ved personalet indtil afgang.

Hjælperordning på ferie
Hvis du i forvejen er bevilget en personlig hjælperordning, kan du få bevilget 2 uger årligt med døgnhjælp.

Læs mere om gigt, ferie og rejser hos Gigtforeningen.