Hvis du er i gang med en videregående uddannelse eller erhvervsuddannelse og har en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, kan du søge om handicaptillæg til din SU. Du kan kun søge, hvis funktionsnedsættelsen medfører betydelige begrænsninger i din evne til at varetage et erhvervsarbejde.
Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte behandler og træffer afgørelser i sager om handicaptillæg. Styrelsen angiver, at hvis du kan arbejde 5-6 timer om ugen i studieperioder, inklusive weekender, eller fuldtid i ferier, er du sandsynligvis ikke berettiget til tillægget.
Kriterierne for at modtage handicaptillæg er følgende:
- Du skal have en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, som gør det næsten umuligt for dig at have et studiejob.
- Du skal modtage SU eller slutlån.
- Du skal være i gang med en videregående uddannelse eller erhvervsuddannelse.
Funktionsnedsættelsen skal være lægefagligt dokumenteret for at modtage tillægget. Det anbefales derfor, at du indsamler lægeerklæringer, herunder fra speciallæger, inden du sender din ansøgning.
Dit fribeløb nedsættes som kompensation for tillægget, da det dækker det beløb, du kunne have tjent. Fribeløbet fjernes dog ikke helt, da det i særlige tilfælde kan give mulighed for afprøvning af din erhvervsevne.
Din ansøgning vurderes på baggrund af:
- Arten og graden af din funktionsnedsættelse.
- Funktionsnedsættelsens indvirkning på din evne til at varetage et erhvervsarbejde.
Styrelsen vurderer funktionsnedsættelsens varighed, din aktuelle tilstand og funktionsniveau. De tager også hensyn til gentagne sygdomsperioder, risiko for tilbagefald, samt om du har deltaget i behandlingen i rimeligt omfang.
Hvis du tidligere har haft erhvervsarbejde, kan det være svært at få handicaptillæg. Det anbefales derfor, at du får udarbejdet nye lægeerklæringer og lægefaglig dokumentation, da din situation kan have ændret sig. Det er vigtigt, at der foreligger opdateret dokumentation, så Styrelsen ikke vurderer dig på din tidligere funktionsevne.
Du har mulighed for at klage over styrelsens afgørelse, hvis du er uenig, eller hvis der er nye lægefaglige oplysninger. Det er vigtigt, at du overvejer at klage, når du modtager afgørelsen, da Styrelsen skal have din klage senest fire uger efter, at afgørelsen blev truffet. Hvis Styrelsen fastholder sin afgørelse, sendes sagen videre til Ankenævnet for Statens Uddannelsesstøtteordninger, hvilket typisk sker inden for fire måneder.