Nyt om medicin og forskning

FNUG holder dig informeret med interessant nyt

Kan man få gigt af at knække fingre?

Myten fortæller, at man kan få gigt af at knække fingre – men forskning har vist, at det kan man altså ikke. Det kan man læse i en artikel bragt af Illustreret Videnskab nr. 10/2018.
– hvad sker der så, når man knækker fingre? 

Lyden af at knække fingre stammer ikke fra knogler eller sener, men opstår i væsken mellem leddene. Ledvæske i ledkapslen  indeholder luftmolekyler, og når leddet overstrækkes skabes der et tomrum i væsken, der udløser et slags smæld, hvormed presset udlignes som en boble der sprænger, der resulterer i at den umiskendelige lyd opstår. Det tager omtrent 20 minutter for luftmolekylerne at gendannes, og proceduren kan gentages. Det er ihvertfald den korte udgave af en lang anatomisk udredning.

MRI skanninger i 2015 dokumenterede fænomenet, selvom en videnskabelig røntgen undersøgelse tilbage i 2011 ikke kunne påvise en sammenhæng mellem slidgigt og at ældre mennesker, der havde knækket fingre regelmæssigt i mange år. 

Konklusionen er imidlertid klar: at knække fingre giver ikke gigt. Godt nyt for dem, der som en slags tvangshandling knækker fingre dagligt. Men ikke så godt nyt for dem, som oplever ubehag blot ved at høre et knæk fra en eller flere fingre!  

X